logo-idc-articole

Institutul de Diplomatie Comerciala si Arbitraj
"Nicolae Titulescu"

Mesajul Presedintelui

<< In lume, la fiecare secunda, se naste un copil, la fiecare 10 minute, se publica o carte, in fiecare luna se declanseaza cate o catastrofa naturala sau de sorginte umana sau se incheie cate un acord de pace.

La noi, azi, în framântata Transilvanie, în Ardeal, a răsărit o floare de colţ. Un grup de oameni liberi, oameni de afaceri, oameni de cultură, intelectuali, din Braşov, din Sibiu, din Bucuresti, din Braila, din Cluj, reuniti in jurul Gremiului Levantin - Balkanik Handel Haus (Casei de Comert Balcanice), au decis sa fondeze o noua entitate institutionala privata - Institutul de Diplomație Comercială si Arbitraj "Nicolae Titulescu" , care este primul institut particular cu sediul central Ia Brasov, care isi propune formarea de "commercial diplomat", promovarea notiunii de "diplomat city manager" la nivelul conglomeratelor urbane, asociatiilor, fundatiilor, federatiilor, si a altor organizatii economice si comerciale prin perfectionarea continua a cunostintelor si abilitatilor asociate domeniului relatiilor comerciale internationale.

Ne-am angajat pe un drum greu, stiu ca nu ne va fi usor. Este un lucru stiut si, din pacate, prea des demonstrat, ca orice incercare ce se bucura de reusita afecteaza anumite interese si, de aceea, unii nu vor ezita sa arunce cu noroi, insa nu ne vom impiedica de asa ceva. Dincolo de asta, pornim cu increderea ca patrimoniul economic si comercial al Brasovului si al Romaniei vor avea de castigat si, probabil, pentru stradaniile noastre vom primi laude, daca nu de la contemporani, cel putin de la generatiile ce vor veni dupa noi.

Veniturile si profiturile noastre vor fi directionate catre materializarea acestui obiectiv. Doresc sa multumesc pe aceasta cale acelor cadre universitare, militari de cariera si diplomati care au acceptat aceasta idee si s-au alaturat cu mintea, cu priceperea lor in materializarea acestui deziderat.

Luand act de respectarea Legii privind infiintarea asociatiilor si fundatiilor (Ordonanta nr. 26 din 30 ianuarie 2000) Tribunalul Covasna, compus din reputati magistrati, a admis autorizatia de functionare pentru Institutul de Diplomație Comercială si Arbitraj "Nicolae Titulescu", urmand ca in functie de dezvoltarea Gremiului levantin - Balkanik Handel Haus (Casei de Comert Balcanice), sa se deschida sucursale educationale ale institutului in toate cele 8 regiuni economice ale Romaniei.

Din totalul cadrelor acestui institut, peste 82 la suta din posturi sunt constituite conform normativelor legale, acoperite cu cadre didactice cu experienta in invatamantul superior militar si civil si mediul diplomatic.

De la constituirea sa, Institutul de Diplomație Comercială si Arbitraj "Nicolae Titulescu" a pus si pune un accent deosebit pe specializari care raspund necesitatilor actuale ale economiei de piata, cerintelor Romaniei moderne si care se inscriu in directiile unui real progres tehnic, stiintific, economic si comercial in plan mondial. Principalul interes al Gremiului Levantin - Balkanik Handel Haus (Casei de Comert Balcanice) si al institutului din componenta sa este acela de a sustine si dezvolta formarea de "commercial diplomat", promovarea notiunii de "diplomat city manager" si de a dezvolta parteneriate economice si comerciale cu toate tarile si structurile asociative de profil.

Prin invatamantul, cultura si sesiunile de comunicari stiintifice interne si internationale pe care le dezvolta, Institutul de Diplomație Comercială si Arbitraj "Nicolae Titulescu" raspunde unor deziderate nationale caracterizandu-se printr-o puternica eficienta sociala.

Mentorul spiritual al Institutului nostru, Nicolae Titulescu, mergand pe linia marilor creatori de natiuni, ne ia sub mantia reputatiei sale, propovaduind, prin continuatorii sai de astazi, ca aceasta institutie sa fie un bastion al tolerantei, lipsita de extremism, sovinism, iredentism, antisemitism. Sa acceptam ca aici, in Ardeal, ortodoxismul trebuie sa construiasca impreuna cu catolicismul si cu orice alta orientare religioasa pentru linistea si impacarea sufletelor noastre si pentru dezvoltarea unor valori spirituale comune, pentru pastrarea caracterului unitar al Statului national roman, dincolo de speculatiile ieftine ale unor inconstienti care doresc federalizarea Romaniei si imprastierea in neant a doua milenii de istorie.

Misiunea noastra este:
• Sa descoperim si sa pregatim valori, sa pregatim generatia de maine. Profiturile noastre le indreptam catre perfectionarea societatii civile.
• In perspectiva mondializarii economiei si a sistemelor, noi pregatim specialistii care sa ne reprezinte identitatea nationala si destinul pentru mileniul III.
• Sa reconsideram peste ani principiile "Jus Valahicum" >>

Citat din discursul rostit de Presedintele Fondator
cu ocazia Deschiderii Oficiale.

Log in